Wie zijn we?

FR

Tegengas is een burgerbeweging die bestaat uit mensen die de negatieve impact van nieuwe fossiele gascentrales van dichtbij ervaren, én uit mensen uit de milieu-, antinucleaire en andere sociale bewegingen. Samen verzetten we ons tegen het subsidiëren en bouwen van nieuwe fossiele gascentrales in België. We staan ten volle achter een volledige en definitieve kernuitstap in 2025. We ijveren voor een rechtvaardige transitie naar een samenleving die minder energie verbruikt om de noden van ons allen in te vullen binnen de grenzen van de planeet. Lees hier meer over onze eisen. 

Wat doen we?

Met Tegengas geloven we in verandering van onderop en in een verscheidenheid aan actievormen. We doen aan bewustmakingsacties zoals flyeren in betrokken gemeentes, organiseren van informatiesessies, en opzetten van petities om mensen de kans te geven hun weerstand tegen nieuwe gascentrales te tonen.

Daarnaast komen we ook op straat. We mobiliseren betrokken omwonenden om op belangrijke momenten te protesteren. Ieder jaar organiseren we ook een fiets-tour langs alle betrokken plekken en gemeenschappen in het land.

Via opiniestukken, interviews en podcasts dragen we ook een alternatieve kijk uit op een proper en rechtvaardig energiesysteem.

Juridische acties vormen een ander cruciaal element in onze campagne om zowel het federaal subsidiemechanisme en de milieuvergunningen van de geplande fossiele gascentrales aan te vechten.

Woorden alleen veranderen de wereld echter niet, en dus kunnen we ook niet zonder directe acties zoals het bezetten van partijhoofdkantoren, brandalism poster acties en guerilla projecties op koeltorens van gascentrales.

Hoe zijn we georganiseerd?

Tegengas is een nationaal gecoördineerd burgerinitiatief en een netwerk van lokale groepen die zich kanten tegen nieuwe, fossiele gascentrales in hun buurt. We vinden elkaar in het verzet tegen zowel gascentrales als kernenergie, en we tonen ons solidair met elkaar onder de noemer: ‘Geen nieuwe gascentrales, niet hier, nergens.’

Kan je je hierin vinden? Super! Je bent heel erg welkom bij Tegengas.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg onze sociale media (onderstaand) om op de hoogte te blijven van alle nieuws. Als je kan is een financiële bijdrage aan de campagne heel erg welkom via ons OpenCollective.

Wil je mee helpen organiseren? Top! Zoek dan even op welke lokale groep dichtbij jou actief is (menu hierboven), of stuur een mailtje naar info@tegengas.be voor meer informatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief