Tegengas Vilvoorde

FR

Energiebredrijf ENGIE-Electrabel wil op de Darse-site een nieuwe fossiele gascentrale bouwen van 875 MW. Deze centrale gaat tot 2.400.000 ton CO2 per jaar uitstoten, 17 keer zoveel als de jaarlijkse uitstoot van de stad Vilvoorde (137.740 ton). En dat terwijl de stad zich tot doel heeft gesteld om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn en 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030.

Ook zal de centrale fijnstof en NOx uitstoten wat een impact heeft op de gezondheid van omwonenden en het milieu tot ver buiten de stadsgrenzen. De woonwijk Far West is slechts op honderden meters afstand en Brussel ligt minder dan 10 kilometer verderop.

Het terrein waar de nieuwe centrale gebouwd zou gaan worden is nu een stuk ruige natuur met bomen van meer dan 20 jaar oud en beschermde soorten zoals de brede wespenorchis, een zeldzame orchidee-soort. De stad heeft de ambitie om dit gebied te ontwikkelen voor natuur en recreatie (Ruimtelijk Uitvoeringsplan Asiat-Darse) maar dit staat nu op het spel door de komst van een industriële megacentrale.

ENGIE-Electrabel zou vandaag volop moeten inzetten op hernieuwbare energie, in plaats van op fossiel. Wij willen niet de komende 25 jaar opgezadeld zitten met vervuilende fossiele industrie in onze achtertuin. Wij gaan niet akkoord met deze peperdure, onverantwoorde en overbodige investering van belastinggeld.

De nieuwe gascentrale in Vilvoorde is overbodig, een catastrofe voor het klimaat, sociaal onrechtvaardig én ondemocratisch! Lees hier waarom.

Tot en met 11 maart kon je officieel bezwaar aantekenen. Je kan wel nog onze petitie tekenen tegen de plannen van ENGIE-Electrabel.